Finlands roligaste studentkår

Hanken,Möjligheter,Okategoriserade,Studieliv,Studier

En internationell soppa

24 apr , 2017, 19.08 Hankeit

 

Över halva tiden av mitt utbyte i Tyskland är redan förbi och jag finner mig i ett limbo. En sida av mig önskar att klockan for på övervarv och hemmet redan väntade på mig om några dagar. Hemmet där allting är bekant och organiserat. Hemmet med familj, pojkvän och vänner som man saknar. Den andra sidan av mig önskar att tiden skulle stanna upp för en stund och vistelsen här i Mannheim skulle förlängas med några veckor. Vistelsen som har skapat nya vänskapsband, snurrat runt på livsvanor och öppnat ögonen på många vis.

Det är redan gamla nyheter att Hanken några år tillbaka introducerade en obligatorisk utbytestermin i form av ett utbyte eller praktik utomlands. Redan vid ansökningstiden visste och för det mesta accepterade alla att detta var någonting som hörde till för att få kandidat pappren i hand. Under den tiden såg jag själv positivt på saken men tänkte inte mycket längre än att det är viktigt att kunna arbeta i en internationell miljö. Historier som man hörde av de äldre eleverna involverade dock för det mesta en hel del resande och fester och ofta lite mindre studier och arbete. Därför är det helt förklarligt att ifrågasätta om utbyte än en bra metod för att försäkra att studerande är redo för arbetslivet. Enligt mitt eget tycke är svaret enkelt och klart – absolut!

En individ som påstår att han kan mycket om världen för att han är påläst kan oftast enbart en liten gnutta av allt. En individ som påstår att han sett ett land då han besökt topp tio attraktionerna i landet har på samma vis oftast enbart sätt en gnutta av landet. En individ som påstår att han är internationell för att han talar tre språk, har rest runt och arbetat i ett globalt företag är en bit på vägen men har ännu en lång väg att gå; för det fantastiska med världen är att den aldrig tar slut men ju mer av den man kan inta desto bättre – här kommer utbytet och snurrar runt i soppan.

Utbyte slänger en studerande, oberoende av bakgrund in i en ny miljö. För en del är kulturchocken större och för andra är den betydligt mindre. För alla finns det ändå alltid någonting som förvånar en om det nya hemlandet och ofta är det just såna små saker som man inte skulle märka under en en veckas semester. Personligen har dessa chockar ofta varit kopplade till Tysklands byråkrati. För att sedan göra soppan mera spännande slänger utbytet in en hel del personer från världen runt in i samma situation och tvingar en att samarbeta. Detta samarbete utsträcker sig längre än enbart grupparbeten, mot en relation utöver det ytliga och professionella. Den tillåter studerande att bygga upp förståelse över hur andra kulturer ser på världen och reagerar i olika situationer. Situationer som uppstår både i klassrummet men även på resor då träffen är klockan 12 och vissa utbyteselever naturligtvis dyker upp närmare ett tiden. Situationer som skapar diskussioner över en öl eller två och öppnar upp en hel värld av olika historier som skolböckerna aldrig kunnat täcka. Situationer som leder till spontana upplevelser och ny kunskap inom ett område som en textbok kanske aldrig tänkt sig att skulle kunna vara relevant någongång i framtiden men som lika bra kan vara just det. Just det ja, så gör ju inte förbättrade språkkunskaper heller illa.

Tiden är tyvärr okontrollerbar och utbytet kommer att ta slut snabbare än förväntat men effekten tar inte slut där. Då magister studierna drar igång kommer alla hem från de olika utbytes destinationerna och med sig bär de ny kunskap och historier som delas över en öl eller tre. Dessutom dyker nya internationella studeranden upp som bestämt sig för att göra sin magister på Hanken och blandar in lite nya kryddor i den finlandssvenska soppan. Därtill kommer ett gäng utbytesstuderande varje halvår och slänger in udda kommentarer under föreläsningarna, allt för att förbereda Hankeiter för en internationell framtid.

Melina Weckman,
University of Mannheim Våren 2017

, , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *