Finlands roligaste studentkår

Samtidigt som löven vissnar och höstmörkret kryper på kan det kännas som att den egna motivationen och orken gör detsamma. Hösten är för många mer än bara vackra färger på löven och ett återvändande till skolbänken. Det är inte alls ovanligt att det känns jobbigt och tungt då de ljusa timmarna om dagen blir kortare och arbetsmängden större. Det känns som att man inte hinner få tillräckligt mycket gjort, att tiden tar slut och att det är svårt att finna inspirationen att studera – fast studieåret just börjat.

Den största trösten kanske är att man inte är ensam om detta. Åtminstone jag brukar söka tröst i det faktum att även vänner och bekanta sitter i samma båt och upplever samma sak, inte för att man skulle njuta av att se andra lida, utan för att det helt enkelt tröstar att veta att man inte är ensam om saken. För övrigt så är hösten fullspäckad med evenemang, åtminstone för våra kåraktiva, och de faktorer, givna av samhället, som orsakar press under andra delar av året hänger även med här. Man bör hinna studera tillräckligt många studiepoäng, samtidigt som det är bra att jobba vid sidan av studierna. Viktigt är även att man äter rätt, rör på sig och hinner ta det lugnt. Vid sidan av allt detta vill och bör man ha ett socialt liv, träffa kompisar, kanske gå på fester och träffa familjen.

”Viktigt är även att man äter rätt, rör på sig och hinner ta det lugnt.”

Enligt mig är det viktigaste för att minska på stressen det att man hittar sin egen balans och gör det som känns bra för en själv. Att man inser att man inte skall jämföra sig med kompisen som tränar sex gånger per vecka, utan nöja sig med ett par promenader ifall det är vad som funkar för en själv. Det tar såklart en tid att hitta sin egen balans och sin egen väg, men det är värt det i slutändan. Ifall man försöker prestera på alla områden, på områden som enbart stressar mer, kommer det sluta med att man blir utbränd och inte är nöjd med något mer, då man bara halvpresterar på alla delområden. Därför skall du inte följa någon annans väg eller gå enligt hur någon annan tycker att du borde göra. Hitta din egen balans och de rutiner du mår bra av.

”Därför skall du inte följa någon annans väg eller gå enligt hur någon annan tycker att du borde göra. Hitta din egen balans och de rutiner du mår bra av.”

Trenden i Finland är att fler och fler studeranden känner av depression eller andra mentala problem. Det är ibland svårt att inse att man själv ligger i farozonen. Därför rekommenderar jag att tala med någon, det behöver inte vara en psykolog, en vän eller en familjemedlem kan också hjälpa. Det är otroligt viktigt att få tala om det som känns jobbigt och tungt, och på detta sätt förebygger man även att glida ner i en djupare mental nedstämdhet. Tröskeln för att söka hjälp eller pratsällskap bör inte vara hög för tillfället. Universiteten och högskolorna har studiepsykologer och studiepräster till vilka man kan gå och tala om vad som helst som tynger en, om stora som små saker. Studenthälsan har även detta år “tala så lyssnar jag” som slogan för att lyfta upp vardagligheten i mentala problem. De erbjuder även allmänläkare och psykologer som man kan tala med. Sedan finns det organisationer som Folkhälsan och Helsingfors Mission som erbjuder gratis psykologer för dem som känner att de behöver tala med någon. Utnyttja dessa tjänster och ta ditt eget välmående på allvar. För även fast det blir mörkare utomhus, så behöver det inte bli det inombords i dig!

//Alina Anderson
SHS Styrelsemedle 2017

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *