Finlands roligaste studentkår

Hanken,Möjligheter,Studieliv,Studier

Inträdesprov, framtid och möjligheter

12 jun , 2017, 20.23 Hankeit

 

Förra veckan, tisdagen 6.6, gick inträdesprovet till Hanken av stapeln, vilket för många efter månader av intensivt läsande innebär slutmålet på sina ansträngningar. Rent på papper kan inträdesprovet ses som en nyckel till högskolestudier, studielivet och allt som medföljer detta, men detta är kanske inte hela bilden. För många kan inträdesprovet kännas som avgörande för resten av livet, men trots att inträdesprovets resultat visserligen långt kan styra vad man kommer att hålla på med inom den närmaste framtiden är det viktigt att komma ihåg att det i slutändan inte är frågan om liv och död.

”Oberoende hurdant utfallet blir är det viktigt att minnas att livet går vidare.”

Oberoende hurdant utfallet blir är det viktigt att minnas att livet går vidare. Livet går inte framåt i en vacker linjär linje, utan hittar oundvikligen många krokar och svängar på vägen. För vissa kan inträdesprovets utfall gå enligt planen, för vissa blir det en av svängarna i livet i form av ett mellanår eller andra studier man ursprungligen inte planerat. Som en vis person en gång sade: ”det går inte alltid som man vill, utan ibland går det som det går”. I många fall brukar det visa sig att det inte alls är så illa fast det ”gick som det gick”.

Det är bara några dagar sedan årets studenter fick sina vita mössor, och under detta års studentdimission jag närvarade på fick jag återuppleva den känsla av framtidstro och optimism jag själv ännu tre efter min egen dimission kan minnas väl. Tack vare denna uppfräschning av minnet fick jag en insikt som kom starkare emot än tidigare: att livet är fullt av olika slags möjligheter, med tyngdpunkt på olika. Nu tre år efter har jag kunnat se både hur de tre åren gått för mig, men också för de andra klasskamraterna jag satt bredvid under min egen dimission. Med facit i hand kan det konstateras att långt ifrån alla som den dagen blev studenter tagit den ”traditionella” vägen och direkt läst sig in någonstans och sedan direkt (eller efter eventuell värnplikt) börjat studera. De olika alternativen de före detta klasskamraterna tagit är många: någon har rest runt världen, någon har jobbat ett par år och vissa som efter studenten blivit antagna någonstans har helt bytt studieinriktning. Vad jag vill säga med detta återknyter till att livet inte går framåt i en rak linje: även om inträdesprovet som väntat och nu kanske är över är det inte på något sätt hela världen om det inte gick vägen. Även om ens ursprungliga planer kanske gått i kras upptäcker man ganska fort att många oanade möjligheter uppstår.

”Även om ens ursprungliga planer kanske gått i kras upptäcker man ganska fort att många oanade möjligheter uppstår.”

Avslutningsvis vill jag önska alla som ännu har inträdesprov kvar att skriva lycka till och uppmana de som är färdiga att njuta av en välförtjänt sommar. Visar det sig sedan att resultatet inte räckte till gäller det bara att ta lärdom av det och gå vidare, framtiden bjuder ändå på andra chanser och möjligheter. Även om situationen blir allt annat än vad man önskat ska man komma ihåg att man är sin egen lyckas smed, och att det mesta i slutändan blir vad man själv gör av det.

//Julius Tallqvist
Papi/Gulnäbbskommitténs ordförande

 

 

, , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *