Finlands roligaste studentkår

Okategoriserade,Studieliv,Studier

Vappen – då Helsingfors fylls med färggranna halare och vita(ish) studentmössor

29 apr , 2017, 13.02 Hankeit

 

Det är dags att fira Vappen igen – ifall du inte redan börjat! Vappen är en dag full av glädje och fest för många studerande omkring i Finland. Det är då man samlas med nära och kära, studerande dricker billigt skumvin och många inleder grillsäsongen. Men framförallt är det då människor i alla årskullar samlas på Salutorget för att skåla tillsammans när Havis Amanda krönas med en enorm studentmössa. Denna tradition är en av de viktigaste bland studenter i huvudstadsregionen och ordnas varje år av en av de fyra studentkårerna i Helsingfors. I år är det SHS:s som har äran att sköta spektaklet.

Men vad ligger egentligen bakom traditionen att kröna Havis Amanda den 30.4? Detta är en tradition som går långt tillbaka, redan under år 1909 började man olagligt kröna sjöjungfrun vid midnatt. 1951 gav dock myndigheterna slutligen efter, och det hittades special lov för att få fortsätta mösspåläggningen. Varför traditionen började, eller för den delen vem som började den, är tyvärr för oss på SHS ett stort mysterium. Idag har ju evenemanget blivit mycket mer officiellt och organiserat med fyra lyftkranar, DJ-bås och säkerhetsvakter. Själva evenemanget inleds kl 17.00 då Havis Amanda blir tvättad och skrubbad av några Hankeiter. När klockan slår 18.00 läggs mössan på Havis Amanda av SHS styrelseordförande, och samtidigt får alla andra åskådare sätta på sig sina vita, eller redan gula, studentmössor. Det är ju nu själva vappenfirandet slås igång på riktigt, och folk börjar tränga sig bort från Salutorget mot kvällens äventyr.

Det är otroligt hur mycket arrangemang det faktiskt idag ligger bakom själva krönandet. Bland annat var det en hel del lov som skulle skaffas, säkerhetsplaner skulle ritas och själva studentmössan måste jagas ner då den mystiskt försvunnit under dessa 4 år sen det var SHS:s tur senast. Sen var det alla möjliga små saker som dykte upp lite då och då, som man kanske kom och tänka på direkt– bland annat att skaffa tvättprylar för det traditionsenliga tvättandet. Men efter hårt arbete, har vi äntligen sätt till att mössan nog kommer att hitta fram även i år.

Vappenfirandet är ju så mycket mer än Havis Amanda, och många skolor inleder ju festligheterna redan två veckor innan. För oss började det officiella vappenfirandet på onsdag, med en såkallad ”Wappubowl”. Detta var en fotbollsturnering mellan SHS, KY, Pykälä och LKS, var SHS tog hem segern. På söndag fortsätter firandet med en picknick i Observatorieparken, var det har lovats litet smått och gott till de som kommer på plats tillräckligt tidigt. Efter picknicken kan alla Hankeiter rulla ner tillsammans till Havis Amanda.

Den första maj är det soligt, det får ju inte regna den dagen. För ifall vädret tillåter samlas man till större gemensamma platser, till exempel parker, för att njuta av en picknick tillsammans med nära och kära. Kanske korka en flaska, äta en vindruva eller två och mysa tillsammans. Halare och studentmössor fyller upp hela staden med gott humör hela dagen. Hankeiter brukar söka tig till Kajsaniemiparken så tidigt som kl 9.30, var man får njuta av Akademiska sångföreningens fina toner. Det man ju absolut inte vill missa är det så kallade May-Day-racet, var diverse skolor från huvudstadsregionen drar en stafett i ”studentanda”. Men det viktigaste att komma ihåg här, picknickväder eller inte, är såklart som min kära vän Christina ”Dino” Schauman brukar säga ”det är alltid festligt att dricka bubbligt, men ännu festligare att dricka bubbligt i sällskap!” Så get out there – stanna inte hemma utan kom och damma av studentmössan.

Men kort sagt så är vappen en av de bästa dagarna för många studerande – men även de som redan lämnat studielivet bakom sig. Det är ju då man får känna sig som en studerande igen, och träffa gamla bekanta. Varför själva vappen firas, ja det får bli ett helt eget blogginlägg det. Imorgon är det dags för mig, och mina andra käraste styrelsemedlemmar, att äntligen slutföra projektet med Havis Amanda – och se till att hon faktiskt får på sig mössan.

Glada Vappen!

// Mia Palmgren
Kommunikation och Internationella ärenden
Svenska Handelshögskolans Studentkårs styrelse

 

, , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *