Finlands roligaste studentkår

Okategoriserade

Studentkårsaktivitet – en satsning på framtiden

16 maj , 2017, 23.00 Hankeit

 

Man hör ofta människor debattera ifall studentkårsaktivitet är lönsamt eller inte. Den ena säger att det är totalt bortkastad tid och att dom aktiva bara festar och aldrig blir färdiga, medan den andra påpekar hur nyttigt och lärorikt det är att få ta del av ett större team, leda ett team eller få praktisk erfarenhet av vad man lärt sig i skolan, eller helt enkelt knyta kontakter för resten av livet. Det finns säkert lika många argument för och emot kåraktivitet som det finns individer, och båda sidorna har säkert åtminstone en liten smula sanning i vad de säger.

”Det finns säkert lika många argument för och emot kåraktivitet som det finns individer, och båda sidorna har säkert åtminstone en liten smula sanning i vad de säger.”

Själv hör jag till den gruppen människor som tycker kåraktivitet är något som inte bara gör studietiden roligare och rikare, utan påverkar resten av livet på ett positivt sätt. Visst stämmer det att kåraktiva festar en del och det kan tära på längden av studietiden och man kanske blir färdig med skolan på 6 år istället av den planerade 5 åren. Men jag frågar nu dig som läser – har du någonsin hört om en studerande som inte gått på ett enda evenemang eller en enda fest under sin studietid? Ifall svaret ja, ber jag dig visa den studeranden till mig. Så med det faktumet frågar jag nu – varför inte vara med och arrangera dessa evenemang och få något konkret ut av festerna också?

Det handlar inte bara om att arrangera fester utan man ordnar även evenemang som förenar företag och studeranden. Dessa evenemang kräver ofta mycket mera än det som händer under själva evenemanget. Allt från att uppgöra en budget, skaffa finansiärer, planera själva evenemanget, bjuda in gästerna och företag, marknadsföra evenemanget, bokföra och se till att budgeten hålls och mycket mer. Vad är det här om inte praktisk erfarenhet relaterat till vad vi studerar?

Jag som Hankeit skriver det här blogginlägget från en rätt så businessinriktat perspektiv, och lyfter därför fram en poäng jag tycker är allra viktigast när det kommer till att vara studentkårsaktiv – kontakter. Att vara aktiv betyder att du kommer att träffa massor med nya människor, både studeranden och företagsrepresentanter. Dessa är människor som du kommer att vara i kontakt med resten av livet.

”Vi kanske inte tänker aktivt på det, men defacto marknadsför vi oss själva hela tiden – vart än vi går, vad än vi gör och vem än vi träffar.”

Vi kanske inte tänker aktivt på det, men defacto marknadsför vi oss själva hela tiden – vart än vi går, vad än vi gör och vem än vi träffar. Finnar borde överlag tänka mera på sin egen personmarknadsföring. Du ger alltid ett intryck av dig själv då du träffar en ny människa. Gå alltså på evenemang, träffa nya människor och ge ditt eget visitkort (har du inte ännu ett? Skaffa ett!) till dem du träffar.

Tänk dig en situation då du letar efter jobb eller sponsor i framtiden; visst är det lättare att ringa upp någon chef från företaget och börja samtalet med ”Morjens Svante! Det är Olle här, kommer du ihåg då vi skålade tillsmmans på den sitsen” eller ”…då vi arrangerade det där evenemanget”! Det är så mycket lättare att få något till stånd då isen redan är bruten. Själv har jag fått alla mina arbetsplatser (sedan jag började studera på Hanken) helt enkelt via kontakter jag fått av att varit studentkårsaktiv. Det måste vara ett tecken på något.

Speciellt nu när det inte är så lätt att få jobb, lönar det sig definitivt att utnyttja alla, möjliga och omöjliga, kontaker och resurser för att få det mesta ut ur dina studietider och din framtid.

Och ja man behöver väl inte ens säga det, men jag säger det ändå – DU FÅR VÄNNER FÖR RESTEN AV LIVET! Studentkårsaktivitet är definitivt en satsning på framtiden!

// Thomas ”Linkku” Lindqvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *