Finlands roligaste studentkår

Arbete,Fritid,Hanken,Möjligheter,Okategoriserade,Studentkår,Studentkårsaktivitet,Studieliv,Studier

Hur är det att studera på Hanken?

23 mar , 2017, 23.00 Hankeit

 

De många olika svaren till frågeställningen ovan, är troligtvis lika många som antalet studerande vid Svenska Handelshögskolan. På Hanken finns det ett så brett spektrum möjligheter och val att var och en hankeits studier och studieliv ser olika ut. Som hankeit måste du t.ex. välja huvudämne, hur mycket du vill studera, om du ska bli studentkårsaktiv eller satsar du största delen av dagens timmar på fritid eller jobb.

Studierna på Hanken upptar en ganska stor del av min vardag och fritid, mestadels i form av föreläsningar och självständigt arbete. Antalet föreläsningar per dag varierar en hel del från period till period och från dag till dag, men jag är så gott som varje dag på Hanken och studerar. Det självständiga arbetet består av, ibland allt för snabbt annalkande, deadlines till olika arbeten, självständiga förberedelser inför föreläsningarna, repetition och såklart läsning till tenterna. Till er som tycker detta låter som en överväldigande mängd arbete, vågar jag som en garvad studielivsveteran med två år av flitiga studier under bältet, kommunicera följande visdom: det lönar sig att sprida ut arbetsbördan jämt över veckodagarna. Det här är till synes lätta, dock tidvis svårförverkligade, knep gör att den allmänna stressen minskar och ger upphov till en större känsla av att ha saker under kontroll. Dessutom ger detta ett gott samvete för sig själv att göra roligare saker under sin välförtjänta fritid, som att t.ex. vingla på Casa, eller helt enkelt att bara ta det lugnt och koppla av med en serie man tycker om.

De roligare sakerna under fritiden är minst lika viktiga som jobb och skolarbete, de ger en bra jämvikt i ens liv och förser en med enorm energi att tackla de vardagliga utmaningarna med. På Hanken erbjuds studeranden en uppsjö av möjligheter att även ha det roligt på fritiden. Det ordnas evenemang av alla de slag, t.ex. sitzer, fester och andra roliga festligheter som de årliga traditionerna Hanken Fashion Night och talangshowen Skojrejs. Om man hör till den icke-kåraktiva delen av studentkåren, som t.ex. jag gjort hittills, är dessa evenemang ypperliga tillfällen att få lära känna nya människor och stifta närmare bekantskap med studiekamrater och ta del av det roliga som studentkåren erbjuder.

Livet som kåraktiv rekommenderas starkt p.g.a den extraordinära möjligheten att få lära känna nya människor och skaffa sig nya erfarenheter – helt enkelt ta del av kärnan i det goda studielivet. I många fall räcker tyvärr inte endast viljan att delta, eftersom hobbyer, jobb och diverse andra fritidssysselsättningar eller -förbindelser ofta upptar en stor del av studenters lediga tid. Personligen har jag lagt ner mycket tid och möda på min karriär som lovande stjärnskott på handbollsplanen. På grund av varierande framgång och krossade drömmar har jag accepterat mitt öde och delvis flyttat mig bakom bänken. Numera figurerar jag både som juniortränare och som avdankad spelarveteran i de lägre divisionerna. Den här tidskrävande dubbelrollen i kombination med studierna lämnar inte mycket fritid som skulle ge utrymme för studentkårsaktivitet. Ett annat hinder för min kåraktivitet var också militärtjänstgöringen som uppenbarade sig vid ett olämpligt tillfälle och bidrog till att jag inte kunde aktivera mig inom kåren efter första årets studier.

Mitt liv som icke-studentkårsaktiv har dock nått sitt slut. Jag blev nyligen antagen till Gekko (Hankens tutorverksamhet för nya studerande). Mera ingående information om kårlivet på Hanken kan jag inte delge er ännu, eftersom tutorverksamheten inte riktigt kört igång på allvar ännu, men kanske ni får höra mera av mig i framtiden, och då delar jag gärna med mig av mina erfarenheter inom kåren.

Sist men inte minst vill jag lyfta fram hur nöjd jag är med Hanken som val av studieplats. Allt från studierna till studielivet har varit mycket givande. Jag har fått många nya kompisar, samlat på mig mycket ny kunskap och skapat oförglömliga minnen. Allt detta har jag redan hunnit få under denna korta tid jag fått ta del av vad högskolan har att erbjuda. Ännu till er som har tänkt söka till Hanken: lycka till och hoppas att vi träffas under Gulishösten!

Skribent: Zacharias Qvist, med hjälp av Joel Langenskiöld.

, , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *