Finlands roligaste studentkår

Hanken,Studentkår,Studentkårsaktivitet,Studieliv

Studielivet i Vasa

29 mar , 2017, 21.35 Hankeit

 

Alla som studerar eller redan blivit klara med sina studier vet att för att nå de resultat man önskar måste man offra en stor del av sin lediga tid åt just studier. Gymnasie-, samt yrkesskolstuderande har naturligtvis även ansvar för sina egna studier. Dock hade man i gymnasiet alltid någon som kom och ryckte en i armen om man t.ex. glömt lämna in gårdagens inlämningsuppgift, varefter man kunde få någon extra dag att göra denna. På universitetsnivå har du själv ansvar över att du gör allt som krävs samt att du gör detta i tid. Nu krävs det även att man själv läser in sig djupare i sina kurser utan att nån påminner dig om detta. Timtals av studier på biblioteket efter dagens föreläsningar låter inte alls främmande idag. Förra året tjänstgjorde jag som medicinalman i Dragsvik, detta krävde naturligtvis även en del studier men förändringen i vardagen är enorm. Att ha gått från att bli väckt ett förutbestämt klockslag varje morgon för att göra allt enligt punkt och pricka från schemat man blivit tilldelad till att idag ha enormt mycket mer ansvar är ett stort steg för vem som helst. Även att ta steget att flytta hemifrån och ansvara för sin egen ekonomi är något många även kan ta stor stress över. Vart jag vill komma med detta är att universitetsstudierna ibland kan kännas som att de tar upp hela ens fritid och att man inte har tid med att unna sig nöjen. Trots att studierna är det viktigaste för oss studeranden måste vi naturligtvis ibland få koppla av.

 

 

Personligen hade jag stora beslut att fatta efter gymnasiet. Vad vill jag studera? Var vill jag studera? Dessa var frågor som hela gymnasietiden snurrade i mitt huvud. Jag funderade länge på att söka till Åbo eller Helsingfors men beslöt mig slutligen för att lägga ekonomistudier i Vasa som första sökalternativ. Detta har jag inte ångrat för en sekund efter att studierna satte igång i september förra året. I en så pass liten stad som Vasa är har man lätt kunnat skaffa sig nya bekanta både från Hanken och från andra universitet och yrkeshögskolor. Var man än rör sig i Finlands soligaste stad möts man allt som oftast av någon bekant.

Från mitt gymnasiegäng spred vi oss alla över hela Finland, allt från Karleby i norr till Helsingfors och Ekenäs i söder. Vasa var redan från tidigare relativt bekant för mig då jag kommer från byn Petalax, endast en halvtimme söderut från Vasa. Trots detta kände jag från förr inte många i Vasa, men detta skulle såklart inte hindra mig. Bästa sättet att skaffa vänner i en ny stad är såklart att vara med där det händer och jag beslöt mig snabbt att ta vara på det som skulle komma att bli mitt livs bästa höst. Med en fantastisk styrelse och härliga tutorer kände man sig snabbt som en medlem i ”Hankenfamiljen”. Alla minnen från gulishösten kommer vi att minnas för resten av våra liv. Ett tips för dig som i höst kommer inleda dina studier är alltså att ta vara på det första halvåret, det är här du skaffar dig vänner för livet!

Trots att hösten som varit fullspäckad av evenemang är över finns det även nu alltid något för den som är festsugen här i Vasa. Vårt vardagsrum Cella Nova har nu som då öppet för alla att komma och socialisera sig, oberoende om man studerar eller var man studerar. Även andra barer som t.ex. legendariska Oliver’s Inn och Fontana är samlingspunkter för oss studeranden då vi behöver få bort tankarna från de tunga studierna för ett tag. Varje månad ordnas även ett så kallat ”halarkalas” på baren Leipätehdäs dit alla flockas och lokalen fylls av halare i alla möjliga färger. Att alla Vasas studeranden samlas och har kul oberoende av var man studerar skapar en större vänkrets och detta är viktigt för att vi inte ska stänga in oss med endast de som studerar samma ämnen som oss själva.

Förutom vanliga barkvällar på de tidigare nämnda plasterna ordnas massvis med fantastiska evenemang här i Vasa. I och med att Vasa har en hel del studentföreningar som alla ordnar sitzer och dylika evenemang har man oftast inte problem med att hitta fester, tvärtemot kan det vara problem att välja bort evenemang som krockar med varandra. Från min sida vill jag tacka er i Helsingfors för det fantastiska evenemanget Häva i Hesa som jag alltid kommer minnas. Hoppas att så många som möjligt av er har passligt att i år ta er upp hit till Vasa då vi ordnar det motsvarande evenemanget Vingla i Vasa. Jag lovar vi kommer göra allt för att ge er en minst lika bra upplevelse här som vi hade hos er.

Som ni alla vet så närmar sig det vi alla väntat på med stormsteg! Medan jag skriver detta är det endast ett par dagar innan årets höjdpunkt för oss finlandssvenska studeranden sätter igång. Vad jag talar om är naturligtvis pampasveckan. Veckan är fullspäckad av program och jag kan lova er att ni inte kommer hinna ha tråkigt en sekund under denna fantastiska vecka. Främst fredagen med den traditionsenliga olympiaden studentföreningarna emellan brukar skapa en vacker blandning av halare av alla de slag på Vasa torg. Hoppas att ni alla har möjlighet att ta er hit och fira tillsammans med mig och resten av oss här i Vasa. Vi ses nästa vecka!

Jag valde redan som gulis att söka in till SSHV:s styrelse, delvis för att vidga min bekantskapskrets. Efter att vi vid årsskiftet tog över som styrelse har jag redan hunnit ner till Helsingfors på årsfester och utbildningar och även tagit mig till Joensuu i öst för att träffa bekanta och skapa nya bekantskaper. Här i Vasa har vi ofta haft gemensamma kvällar med studentföreningar för att öka vårt samarbete och helt enkelt lära känna varann bättre. Utöver det studielivet har att erbjuda rekommenderar jag starkt att i något skede aktivera er inom studentföreningen, man utvecklas enormt mycket.

Som avslutning vill jag bara säga att om ni funderat på att söka till just Vasa för att studera så ska ni inte tveka. Trots att man kanske inte varit en av de mest framåtriktade tidigare kan jag lova att man lätt kommer in i stora kompisgäng här i Vasa. Vasa som studiestad är något jag skulle rekommendera vem som helst!

Johannes Wikström
SSHV styrelsemedlem

, , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *